Budoucnost webu turistickestitky.cz

Budoucnost webu turistickestitky.cz

Příspěvekod jrypacek » 23 bře 2022, 22:29

Aktualizováno 7. 5. 2022.

Vážení návštěvníci,

současný správce má velmi omezené časové možnosti správy webu, nicméně se mi podařilo s ním spojit a slíbil nějaké aktualizace a přidání štítků v blízké době. To se bohužel nestalo a já během posledních dní zpracoval desítky štítků za poslední 3 roky, které ležely v emailu. Taktéž jsem provedl aktivaci přístupu do diskuzního fóra pro nově registrované a vyřešil nejnutnější požadavky. Nyní by již vše mělo být v pořádku. Pokud naleznete nějaký problém, určitě se ozvěte.

Během přidávání štítků jsem si potvrdil že stáří a způsob zhotovení webu již není dostačující a zasloužil by si určitou formu technické modernizace, která by zvýšila bezpečnost a snížila náročnost vkládání nových štítků. Tento krok však je časově a finančně relativně nákladný a tak není jisté, jestli modernizace proběhne a pokud ano, jaký bude její rozsah. Na web jsem na zkoušku nasadil reklamu, která by snad mohla pokrýt alespoň provozní náklady webu a provoz tak nebude v ohrožení. Také jsem přidal tlačítko pro zaslání příspěvku, který bude využit na modernizaci. Pevně doufám, že modernizace by mohlo proběhnout nejpozději na podzim (bude-li zájem). Pro případnou realizaci si zde uložím nějaké náměty seřazené dle priority.

• Aktualizace jádra webu a databáze
  • Zjednodušení vkládání nových štítků (zasílání stále přes email - správce musí následně aplikovat složité grafické úpravy)
  • Vyřešení obnovy zapomenutého hesla
  • Možnost nahlásit chybu v údajích / navrhnout opravu
  • Vyhledávání ve štítcích
  • Automatické generování map a odkazu do mapy.cz
  • Úprava diskuze / její propojení s registrací na webu

Zde můžete psát své připomínky k tomuto webu a jeho vývoji do budoucna. Je to pro mne velmi důležité získat zpětnou vazbu od uživatelů, aby pro vás byl web co nejlepší.
jrypacek

Re: Budoucnost webu turistickestitky.cz

Příspěvekod Jirka » 01 dub 2022, 08:39

Určitě většina bude mít zájem aby stránky byly i nadále funkční. Pokud ovšem není jasné za jakých podmínek je těžké se k tomu vyjadřovat.
Jirka

Příspěvekod millos-123 » 02 dub 2022, 18:31

Zdravím , souhlasím s Jirkou taky mám zájem aby vše fungovalo jako dřív .
A rád bych nějak pomohl .
S pozdravem millos-123
millos-123

Příspěvekod Jozef a Katka » 03 dub 2022, 09:33

Ahoj sběratelé, souhlasím s Jirkou a Milošem. Aktualizace databáze štítku je důležitá pro všechny, kteří se o štítky zajímají. Jestli je potřeba nějaký finanční příspěvek na správu webu, tak jsem pro. Může to být formou vstupního příspěvku při registraci pro nové a i pro jíž registrované členy. Pak popřípadě obnova vstupního poplatku každý rok. Záleží na finanční náročnosti a ochotě sběratelů.
S pozdravem
Jozef a Katka
Jozef a Katka

Příspěvekod mnhk » 03 dub 2022, 20:02

Dobrý večer.
Plně souhlasím s Jozefem a Katkou.
mnhk
mnhk

Příspěvekod Jirka » 05 kvě 2022, 01:22

Dobrý den všem, uplynul další měsíc v naprosté nečinosti. Máte někdo nějaké zprávy co bude?
Jirka

Příspěvekod jrypacek » 05 kvě 2022, 08:56

Bohužel aktuální info nemám, převzal jsem veškerou činnost kromě přidávání štítků samotných. V této činnosti slíbil správce alespoň v minimální míře pokračovat (ačkoli se tak zatím nestalo).
Je zde něco dalšího, kromě přidání nových štítků, co by bylo potřeba udělat? Já sám bohužel nemám čas a zkušenosti s přidáváním, ale nejspíše se do toho budu muset brzy pustit, nenajdu-li jiného dobrovolníka. Přidávání štítků je ale komplikované a systém potřebuje úpravu, aby to zvládl i člověk, který není programátor.

EDIT: Tak jsem to zkusil a začal přidávat štítky - první dva štítky Hodonín. Bohužel je to opravdu časově náročné a tak nebudu prozatím přidávat obrázek mapy, odkaz na mapy.cz a písmena do obrázků štítků. Ani k tomu vlastně nemám přesné informace, jak se to dělá.
Také jsem přišel na to, že spousta příspěvků v emailu, které jsou již přečtené tak stejně nejsou přidané. Budu tedy muset projít a případně zpracovat více zpráv než jsem si myslel.
Počítám s tím, že modernizovaný systém by v budoucnu mohl umět vytvářet mapy automaticky, ale to není jisté, takže jejich případné vytvoření nechám na dobrovolnících.
Velmi pravděpodobně jsem to neudělal tak dokonale jako správce, nicméně mé znalosti ohledně přidávání nových štítků jsou téměř nulové.

Pokusím se tedy brzy nějaké štítky zpracovat, čekají jich tam desítky...
jrypacek

Příspěvekod Jozef a Katka » 06 kvě 2022, 10:42

Dobrý den, díval jsem se na dva nové štítky Hodonína, ale v databázi přibyli početně tři. Je tam zahrnutá i mapa takže místo 2047 štítku nám to zobrazuje 2048. J.
Jozef a Katka

Příspěvekod jrypacek » 06 kvě 2022, 12:26

Ne, večer jsem ještě přidal Zubštejn. Až jich přidám větší množství, napíšu nově přidané do novinek a případně poprosím o kontrolu, doplnění údajů a nebo i vytvoření mapek. Pro mne je to zatím trochu výzva to vše pochopit. :)
jrypacek

Příspěvekod millos-123 » 07 kvě 2022, 12:07

Zdravím, bohužel sem nenašel nové přidané štítky. V novinkách mám pouze rok 2021. Má taky někdo tento problém?
Dík millos-123
millos-123

Příspěvekod Jirka » 07 kvě 2022, 16:25

Tak teď se obávám že už se nedopočítáme nikdo....
Jirka

Příspěvekod Theim » 08 kvě 2022, 08:33

Dobrý den

Potvrzuji zájem o pokračování a modernizaci stránek včetně případných finančních příspěvků.
Nemám ale představu,kolik provoz stránek stojí.

Pokud poskytnete podrobnější info,můžete na theim@centrum.cz

S pozdravem Theim
Theim

Příspěvekod jrypacek » 08 kvě 2022, 09:49

Hezkou neděli, podařilo se mi zpracovat všechny štítky. Snad jsem na nic nezapomněl a neudělal žádnou chybu. U nově přidaných štítků chybí některé informace (jak jsem již psal výše). Pokud by měl někdo zájem pomoci s doplněním, můžeme se domluvit. Měl by ale dobře ovládat práci s grafickým editorem.
Zároveň jsem upravil první příspěvek v tomto tématu, aby reflektoval skutečnost. Za případné příspěvky samozřejmě děkuji a zvážím i přidání těchto podporovatelů někam na web, aby se na ně nezapomnělo. Provoz webu stojí odhadem tisícikorunu ročně, nicméně nasazená reklama by mohla tuto částku pokrýt. Modernizace by jistě byla vhodná, ale i bez ní může tato databáze štítků pokračovat.

Děkuji všem za podporu
jrypacek

Příspěvekod Jirka » 09 kvě 2022, 00:16

Tak super. Myslím, že by vůbec nevadilo publikovat bez mapy a možná i bez místa kde se dá štítek koupit. Než se vydávám na cestu tak se stejně koukám na podrobnou mapu v PC a dnes už i telefonicky ověřuji zda v Info centru či např. na hradě štítek mají...... Dovoluji si připomenout že z nových štítků jsem nenašel v seznamu 2x Chlumec nad Cidlinou, 2xŠumperk, 2xÚpice a 2x Letphrad......
Jirka

Příspěvekod jrypacek » 09 kvě 2022, 22:20

To bude asi tím, že žádné další štítky jsem nepřidal, nemám k dispozici a tedy ani nepřidám. Už jsem ale dostal zprávu od uživatele Theim, že nějaké další brzy zašle, takže se možná dočkáte. :)
jrypacek

Příspěvekod millos-123 » 11 kvě 2022, 17:43

Zdravím všechny štítkaře, nesouhlasím s tím aby se neudávalo místo kde se dá štítek koupit. Jsou místa kde informační centra nejsou a štítky prodávají na podatelnách ůřadu, trafikách , stáncích. Ulehčí to koupi při návštěvě toho daného místa.Mapa tam být nemusí.
S pozdravem millos -123
millos-123

Příspěvekod [redacted] » 22 kvě 2022, 11:36

Zdravím, souhlasím s názorem, že místo nákupu štítku by se mělo uvádět. Nemusí to být povinná informace pro zadávání nových štítků ale pokud možno je lepší jí tam napsat.
[redacted]

Příspěvekod MíšaN » 24 kvě 2022, 08:47

Krásný den, trochu jsem své úvahy rozepsal.

Dukáty
Donate je super, jen bych ocenil info kolik je potřeba ještě vybrat, případně kolik se už vybralo. Členský příspěvek zní asi nejlíp. Je tu tolik sběratelů, že kdyby každý zaplatil jednou ročně průměrnou cenu jednoho štítku, tak to v klidu pokryje náklady na pár let a zbytek se může spořit na modernizace nejen teď, ale i na další modernizace do budoucna.
Potíž je v tom, že jakmile se někde točí prachy, tak nastává problém jak administrativně (pokud berete peníze za službu, musí to být ošetřený), tak prakticky (pokud to není ošetřený, nikdo nemůže zaručit, že se to skutečně použije k danému účelu).
Hodně se to řeší založením spolku nebo jiné formy „klubu přátel“ a ve stanovách se určí odpovědná osoba – pokladník. Jinak je tu ta varianta posílat peníze a věřit. To si ale myslím, že může dost lidí odradit + pokud to někdo nahlásí úřadům, tak se jim to určitě líbit nebude. Tím neříkám založme spolek, jen říkám pozor na výběr peněz (trochu se v tom pohybuji, proto o tom mluvím).

Web
Moc díky za obnovení činnosti. Už jsem tu nad tím málem zlomil svoji turistickou hůl a najednou se po dlouhé době přihlásím a říkám si „A hele, tady se něco děje!“ :D Mám velký zájem na tom, aby to tu fungovalo dál. Už dříve jsem nabízel správci pomoc jako dobrovolník, ale nebyl zájem. Je tedy fakt, že ten proces přidávání, když jsem si přečetl, bych asi úplně bez problémů nedal.
Co se týká podoby webu, to je vždy hodně subjektivní tak napíšu, jak to vnímám já. Info kde koupit je pro mě zásadní a určitě bych ho nechal. Naopak odkaz na stránky toho místa nebo mapu, případně odkaz na mapy.cz mi přijde zbytečný – to si může každý dohledat sám na rozdíl od místa koupení. Stejně tak si myslím, že by tam nemuselo být políčko značky, které odkazují na tematický výpis (za mě je to pro web složité a navíc, byť je to forma rozšířeného vyhledávání). Jako základ používám místní výpis a to mi vždy stačilo. Přidal bych info, zda je štítek dostupný – mnohé se již neprodávají anebo se právě prodávají jinde, takže nějakou formu úprav, aktualizace/hlášená zjištění sběratelů nejsou k zahození. Případně diskuze přímo pod štítkem? Mohlo by být fajn zjednodušené přidávání přímo přes web, kde by to před zveřejněním mohl správce upravit, a hlavně odsouhlasit zveřejnění. Přidávající by jen předem vyplnil požadovaná políčka a nahrál fotku. Mohlo by to ulehčit práci správci. Pokud by se platilo, tak je hlavní, aby přidávání a základní přehled byly dostupné všem – bez rozdílu, zda platili nebo ne (je nesmysl se ochudit o štítky jen kvůli pár korunám). Platící členové by mohli mít výhodu elektronické databáze – jako teď a přidávat si štítky do sbírky pro lepší přehled. Neplatící by o tohle přišli? Ale mohli by se na vše podívat, přidávat nové, diskutovat apod. Jen by neměli tu možnost chlubit se sbírkou a mít o ní přehled na webu. Holt by si udělali printscreeny, vytiskli si to a odškrtávali tužkou :D (Je to jen varianta, co mě napadla v souladu s návrhem na finanční příspěvky.)

Mám kamaráda, který se tvorbou a úpravou webů živí. Pokud bude zájem můžu se ho poptat na možnosti a výši kamarádské slevy pro modernizaci. Jenom je potřeba abychom už opravdu věděli co chceme, pokud bychom za ním šli. Zároveň se nabízím jako dobrovolník na vše, co bude potřeba – bohužel nejsem ani programátor, ani grafik. Přesto se pokusím pomoci jakkoli jinak - stačí říct. Případně pomůžu s něčím jako spolek. Zní to složitě, ale mělo by to řadu výhod – krom financování bychom mohli více šířit povědomí o štítcích, např. pořádat výstavy, burzy apod. Jen je otázka, zda máme chuť a čas se tomu věnovat více a posunout to výš nebo nám stačí tahle databáze, ve které si budeme všichni tiše přehrabovat to svoje a jednou za rok dá pár srdcařů stovku na provoz.

Snad mě za ten dlouhý spis neukamenujete, ale když už je ta možnost se k tomu vyjádřit…
Ať se všem daří, a kromě pěkného dne přeji spoustu nových štítků do sbírky!
MíšaN
MíšaN

Příspěvekod jrypacek » 24 kvě 2022, 13:13

Já díky za zapojení do diskuze.

Provoz webu je ročně třeba do tisíce korun. Pokud bych počítal přidávání štítků jako práci, pak by mi to dle posledních 40 přidaných štítků vyšlo časově cca 100 / štítek.
Ani jednu z těchto věcí ale nemohu nikomu počítat a účtovat. Provoz webu by mohla zaplatit reklama a přidávání by měla být dobrovolná práce (pokud by byla zjednodušena, mohl by se toho nějaký dobrovolník ujmout).

Příspěvěk beru jako formu příspěvku, ne placené služby. Je to plně dobrovolné a i proto, že někteří lidé sami mají zájem oblíbeného tvůrce / web podpořit. Dnes je to běžné např. prostřednictvím Patreonu a podobně, ale tento web nemá takovou uživatelskou základnu ani tak častý a bohatý obsah, aby taková forma byla vhodná.
Modernizaci webu zařídím, nicméně její základní cenu odhaduji na 10 - 15 tisíc a pokud bych měl zájem např. o modernizaci také vzhledu, přidávání štítků uživateli, diskuzi u štítků a podobně, bylo by to násobně více. Chtěl bych to ale brát realisticky a zaměřit se na to nejdůležitejší - aby web mohl nadále roky fungovat, s minimálním úsilím administrátora a aby uživatelé mohl alespoň navrhovat změnu v informacích k již existujícím štítkům. V databázi jich je již velké množství a není v možnostech jednoho člověka všechny projít, ale pokud by v budoucnu mohl nějaký dobrovolník schvalovat a upravovat nahlášení štítky, pak by to za mne dávalo smysl.

Zároveň si nemyslím, že by se z příspěvku zaplatila byť jen polovina základní modernizace a počítám s tím, že zbytek půjde za mnou. Tak je to ale správně (když nejde o web vytvořený za účelem zisku) a já jsem pouze vděčný za pomoc od lidí, kteří si to mohou dovolit a tento web jim například pomohl. Určitě nechci někomu kdo nepřispěl omezovat nějaké již existující funkce. Mým cílem je, aby tu bylo co nejvíce lidí spokojených. :)

Berme to tedy tak, že prozatím se pokusím jednou za 2-4 týdny zpracovat nové štítky a na podzim / zimu bych mohl naplánovat nějaké změny. Nechci ale předem nic slibovat.
jrypacek

Příspěvekod jrypacek » 24 kvě 2022, 13:32

Ještě bych měl jednu důležitou otázku, proto ji píšu do samostatného příspěvku.

Jak tento web používáte a jaká by byla vaše preference, pokud byste měli na výběr? Je pro vás lepší používat web na počítači, nebo i přes mobilní telefon? Využili byste mobilní verzi webu, nebo dokonce mobilní aplikaci s GPS funkcemi (zobrazení míst v okolí atd...)?
V dnešní době mám pocit, že ty mobilní aplikace vedou, ale pro mne to není úplně vhodná cesta.

Chtěli byste také v databázi zaznamenávat jiné druhy turistických značek, případně štítků ze zahraničí? Vím že takové dotazy a příspěvky správci již v minulosti chodily, ale tento web byl vytvořen a sleduje pouze jeden druh českých štítků a jelikož to bylo rozhodnutí jedince nebo dvou, rád bych se zeptal i na názor ohledně této problematiky.

Děkuji :)
jrypacek

Další

Zpět na Obecná diskuze